Vormt een energiezuinige wasmachine een goede keuze?

Staat u op het punt om een nieuwe wasmachine aan te kopen en bent u benieuwd of u daarmee flink op uw energierekening kunt besparen? Het is in de meeste gevallen verstandig om goed op het energielabel te letten, maar sla hier zeker met het oog op de levensduur niet in door. Over 5 – 10 jaar zullen er weer nieuwe wasmachines beschikbaar zijn, waarmee u tegen lagere kosten verder op het verbruik van energie kunt besparen, waardoor u jaarlijks de meest scherpe prijs betaalt.

Energielabel van de wasmachine
Het energielabel voor wasmachines heeft de markt flink opgeschud. Bent u op zoek naar een wasmachine met een A-label, of kiest u minstens voor een A+, A++ of A+++ model? In dat laatste geval kunt u maximaal besparen op de energiekosten van uw wasmachine. Dit kan jaarlijks gemakkelijk een paar tientjes schelen, waardoor u over de gehele levensduur van de machine uiteindelijk op de kosten kunt besparen. Houd echter goed rekening mee deze levensduur, aangezien deze in bepaalde gevallen ook te lang op kan lopen.

Levensduur van de wasmachine
U zou de levensduur van een wasmachine waarschijnlijk het liefst zo lang mogelijk kiezen. Kunt u een wasmachine kopen waarmee u jaarlijks €40 op de energiekosten kunt besparen, door €200 meer uit te geven? Dan is dit interessant vanaf een levensduur van 5 jaar, aangezien u er uiteindelijk dan minder voor zal betalen. Uiteraard staat dit los van de invloed op het milieu, indien dat voor u van belang is kunt u het best altijd op zoek gaan naar de meest zuinige wasmachine. Kiest u echter voor een wasmachine met een zeer lange verwachte levensduur? Dan is de kans groot dat de technologische ontwikkelingen uw machine volledig in zullen halen.

Technologische ontwikkelingen
De technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Het is wat dat betreft niet erg om bijvoorbeeld maximaal 6 – 7 jaar gebruik te maken van een wasmachine. Na dat moment kunt u een nieuw exemplaar aanschaffen, dat weer een stuk zuiniger om zal gaan met energie. Is een machine met een levensduur van 15 jaar twee keer duurder, of kost deze zelfs nog meer? Dan is het wellicht verstandig om het meest zuinige energielabel te laten voor wat het is en uiteindelijk te besparen door over een aantal jaren een meer zuinige machine aan te schaffen.

Plaats een reactie