GazProm stelt Oekraïne ultimatum voor betalen energie

De spanningen tussen Rusland en Oekraïne lopen de laatste tijd verder op, iets dat ook z’n weerslag lijkt te hebben op de levering van gas. Rusland zal de levering van gas per 3 juni stoppen, als het land op 2 juni de openstaande rekening nog niet heeft voldaan. GazProm stelt Oekraïne daarmee een belangrijk ultimatum. Het land dient voortaan vooraf voor het gas te betalen, in plaats van achteraf zoals dat nu nog het geval is.

3,5 miljard tegoed
Rusland heeft naar eigen zeggen een bedrag van 3,5 miljard dollar openstaan in Oekraïne, voor de levering van gas tijdens de eerste vier maanden van dit jaar. Oekraïne heeft die rekening tot nu toe niet betaald, maar heeft daar volgens Medvedev nu de mogelijkheid voor. Hij doelt daarmee op de noodsteun die Kiev heeft ontvangen vanuit Europa. Volgens Rusland kan Oekraïne dit geld gebruiken om de openstaande rekening te voldoen en daarmee te voorkomen dat het land vanaf begin juni niet langer gebruik kan maken van het gas uit Rusland. Bovendien zal men voortaan vooruit moeten betalen voor het gas, iets waar Oekraïne zelf niets in ziet. Oekraïne wil de schuld aan Rusland uitsluitend tegen marktprijzen aflossen, op een zo eerlijk mogelijke wijze.

Gas uit Nederland
Eerder werd al bekend dat RWE een belangrijke leverancier is, van het gas in Oekraïne. Ongeveer een derde daarvan is afkomstig uit Rusland, maar het gas komt daarnaast uit bijvoorbeeld Noorwegen en Nederland. Wat dat betreft is Oekraïne niet volledig afhankelijk van het gas uit Rusland, al speelt het wel een belangrijke rol binnen de energievoorziening. Des te verder de spanningen onderling oplopen, des te lastiger het zal worden om de gasleveringen op een soepele wijze plaats te laten vinden.

Plaats een reactie