Heb ik iets aan een dubbele meter?

Bent u de dubbele meter tegengekomen bij het vergelijken van energie en bent u benieuwd wat dat inhoudt? Houd er rekening mee dat lang niet iedereen deze heeft zitten. Het gaat om een zogeheten tweetandenmeter, die tijdens de piek- en dalmomenten aparte meterstanden bijhoudt. Tijdens de daluren betaalt u een lager bedrag per kWh. Het is in een aantal gevallen financieel aantrekkelijk om een dubbele meter te installeren, iets waar de ConsuWijzer een handige vuistregel voor heeft opgesteld.

Vuistregel van de ConsuWijzer
De ConsuWijzer stelt dat het verstandig is om een dubbele meter te kiezen op het moment dat u jaarlijks 3.500 kWh aan energie of meer verbruikt. Bovendien dient u de helft van de energie tijdens de daluren te gebruiken. In dat geval is het verstandig om voor het dubbeltarief te gaan. Het is afhankelijk van uw leverancier, het verbruik, de regio waarin u woont en de tijdstippen waarop u energie gebruikt of het in uw geval verstandig is om een dubbele meter te laten installeren. Maak een berekening van het mogelijke voordeel en weeg dit af tegen de kosten van de nieuwe meter.

Kosten van de nieuwe meter
Indien u gebruik wenst te maken van het dubbeltarief en er op dit moment een standaardmeter beschikbaar is dient u een nieuwe te laten plaatsen. Houd er rekening mee dat dit ongeveer €100 aan kosten met zich mee zal brengen. Neem de kosten mee in de berekening van het voordeel, om na te gaan of het in uw geval daadwerkelijk een goed idee is om over te stappen. Heeft u al een dubbele meter zitten? Dan is het uiteraard een stuk gemakkelijker om deze overstap te maken en te profiteren van het lagere tarief dat u gaat betalen.

Standaard dubbele meter
In sommige plaatsen krijgt iedere woning standaard een dubbele meter, waardoor u die hoe dan ook tot uw beschikking heeft. Dat wil echter niet zeggen dat u ook daadwerkelijk een lager tarief betaalt in de daluren. U kunt dit nakijken op de jaarnota die u heeft ontvangen. Heeft u deze nog niet eerder gekregen? Dan is het verstandig om dit na te vragen bij uw leverancier van elektriciteit. In veel van de gevallen wordt er gewoon een enkeltarief gerekend, maar heeft u dankzij de dubbele meter wel de mogelijkheid om over te stappen naar het dubbele tarief.

Plaats een reactie