Energie besparen met water, wasmachine en de computer


Energie besparen met water
U kunt veel energie besparen door op een meer zuinige manier met water om te gaan. Met name in de zomermaanden wordt ons vaak geadviseerd om hier zuinig mee om te gaan, maar ook de rest van het jaar is dat een goed idee. U zorgt er daarmee voor dat u per kubieke meter water die u minder verbruikt flink kunt besparen. Heeft u een huishouden met 3 – 5 leden en doet een ieder mee aan het besparen op water? Dan kan dit zomaar een paar tientjes per jaar schelen.

Korter douchen
Het is uiteraard verstandig om korter te douchen, aangezien er tijdens het douchen veel water verloren gaat. Probeer de douche uit te schakelen tijdens het inzepen, of ga hier zo snel mogelijk mee aan de slag zodra u onder de douche staat. Indien u het lastig vindt om de juiste temperatuur te mengen is het verstandig om een thermostaatmengkraan aan te schaffen, die u op de juiste temperatuur kunt laten staan. Probeer daarnaast ook de reguliere kranen in huis zo kort mogelijk te gebruiken en ze in ieder geval uit te schakelen als u uw tanden poetst of met andere zaken bezig bent.

Douche in plaats van bad
Wilt u veel energie besparen op het water? Dan is het een goed idee om wat vaker de douche te nemen, in plaats van in bad te gaan. In dat laatste geval is er erg veel energie nodig, om al het water voor het bad op de juiste temperatuur te brengen. Bovendien is een bad doorgaans relatief snel afgekoeld, waardoor de gebruikte energie slechts beperkt nuttig is gebleken. Het is in plaats daarvan veel beter om een douche te nemen, zelfs wanneer u er een keer wat langer onder wenst te blijven staan.

Besparende douchekop
Het is tenslotte verstandig om een waterbesparende douchekop aan te schaffen, aangezien dat een nog veel grotere besparing op kan leveren dan het korter douchen. Een waterbesparende douchekop verbruikt bijvoorbeeld 15 liter minder water dan een regulier exemplaar, op het moment dat u 8 minuten onder de douche staat. Dat betekent dat u met een gezin met 4 leden zomaar 60 liter water per dag kunt besparen. Wat dat betreft is het meer dan de moeite waard om op deze manier op water te besparen. Uiteindelijk kan de energierekening ook omlaag, omdat er minder energie nodig is om het water op te warmen.

Energie besparen met de wasmachine
U kunt veel energie besparen met de wasmachine, aangezien dit apparaat gebruik maakt van zowel elektriciteit als water, twee bronnen van energie. U zal merken dat u de beide energierekeningen behoorlijk naar beneden kunt brengen, op het moment dat u gebruik maakt van de tips zoals we die hier graag met u delen. Was in ieder geval op een wat lagere temperatuur, aangezien dat geen enkele kwaad kan met betrekking tot het verwijderen van vlekken en nare geurtjes. Het is daarnaast een goed idee om eens wat korter te wassen of een meer zuinige machine aan te schaffen.

Lagere temperatuur
Het wassen op een lagere temperatuur kan veel energiebesparing opleveren, aangezien de wasmachine minder elektriciteit nodig heeft om het water op te kunnen warmen. Indien u nu bijvoorbeeld op 60 graden was kan het zomaar een besparing van 40% opleveren door voortaan op 30 graden te wassen. Kijk goed of uw wasmachine de mogelijkheid biedt om op deze lage temperatuur te wassen en er daarmee voor te zorgen dat het wasgoed goed schoon wordt. Indien dat het geval is kan de energierekening voor alleen de wasmachine zomaar 40% lager uitvallen, wat u best een paar tientjes per jaar kan schelen.

Korter programma
Het is daarnaast verstandig om vaker voor een korter wasprogramma te kiezen, aangezien de wasmachine op die manier een stuk minder water verbruikt. Des te langer het wasprogramma is, des te langer het ook duurt voordat de wasmachine al het water verbruikt heeft dat er nodig is om de was schoon te krijgen. Gaat het om een was die eigenlijk helemaal niet zo vuil is, of zit er relatief weinig was in de trommel? Dan is het een goed idee om een korter programma te draaien en er op die manier voor te zorgen dat u veel energie kunt besparen met de wasmachine.

Nieuwe wasmachine
Ten derde is het een goed idee om eens in de 5 – 7 jaar een nieuwe wasmachine te kopen. Dit is heel aardig vergelijkbaar met de levensduur van gemiddelde wasmachines en het zorgt ervoor dat u na die tijd weer gebruik kunt maken van een meer zuinig exemplaar. Investeer geen grote bedragen in machines die meer zuinig zouden zijn, maar koop een voordelige machine. Na 5 – 7 jaar kunt u weer een meer zuinige goedkope machine kopen, waardoor u door de jaren heen steeds meer kunt gaan besparen op de hoeveelheid energie die u nodig heeft om te wassen. 

Energie besparen met de computer

Wilt u energie besparen met uw computer? We lopen hier geregeld van weg, of zijn bijvoorbeeld een kwartier bezig met andere zaken. Het is op dat moment niet nodig om het scherm aan te laten staan, aangezien we daar relatief veel energie mee gebruiken. Het is in plaats daarvan beter om de computer te laten vergrendelen en deze gebruik te laten maken van een screensaver, of zelfs de slaapstand. U kunt dit gewoon automatisch instellen, waardoor u er verder geen omkijken naar heeft.

Automatisch vergrendelen 
Het automatisch vergrendelen valt in te stellen in het scherm waar u ook de screensaver kunt instellen. Stel bijvoorbeeld in dat de computer zich na 5 minuten zonder beweging van de muis of aanslag op het toetsenbord, zal vergrendelen. Dit zorgt ervoor dat u een wachtwoord nodig heeft om de computer weer te gebruiken, terwijl het systeem in de tussentijd veel energie kan besparen. Uiteraard kunt u daarnaast kiezen voor de slaapstand, waarmee u nog meer kunt besparen.

Slaapstand van het systeem
De slaapstand bestaat zowel voor laptops als voor desktops. Maak gebruik van het configuratiescherm (Windows) en ga op zoek naar de opties met betrekking tot batterijladingen en het stroomnet. Het is mogelijk om aan te geven dat het scherm na bijvoorbeeld 2 of 5 minuten zal dimmen, maar u kunt er ook voor kiezen om het scherm volledig uit te laten schakelen, of de computer in de slaapstand te plaatsen. Dit laatste is het meest interessant, aangezien de computer in deze stand nog maar erg weinig energie verbruikt. Heeft u de computer weer nodig? Met een druk op de aan-/uitknop staat de computer binnen een paar tellen weer voor u klaar, waardoor u direct verder kunt met waar u mee bezig was.

Plaats een reactie