Gas mogelijk duurder door minder boringen in Groningen

Er is veel discussie rondom het boren naar gas in Groningen. Bewoners van de meest noordelijke provincie hebben te maken met aardbevingen die scheuren in woningen veroorzaken, waardoor de waarde van hun woning keldert en ze zich er niet langer veilig voelen. De overheid heeft nu besloten om vanaf volgend jaar minder naar gas te gaan boren. Dit lijkt een uitstekende oplossing voor de problemen, maar zal er aan de andere kant voor zorgen dat de kosten voor gas waarschijnlijk zullen oplopen.

Enorm gat in de begroting
Nu het kabinet heeft aangegeven van plan te zijn volgend jaar maximaal 42,5 miljard kuub gas omhoog te halen, in plaats van de 54 miljard kuub op dit moment, ontstaat er een flink gat in de begroting. Het gaat volgens ramingen om 700 – 800 miljoen euro per jaar. Dit betekent dat het kabinet op zoek zal moeten naar andere bronnen van inkomsten, om dit gat te dekken. Het is niet ondenkbaar dat er een nieuwe belasting op gas of energie in het algemeen bij zal komen, om deze verliespost te dekken. Wat dat betreft kunnen de boringen naar gas direct of indirect invloed hebben op een ieder in Nederland die gas afneemt.

Aanvullende kosten
Naast de gederfde inkomsten is er bovendien sprake van aanvullende kosten. De overheid heeft de Groningers toegezegd om compensatie uit te betalen aan de gedupeerden van de aardschokken. Dat betekent waarschijnlijk een kostenpost van ongeveer 140 miljoen euro, bovenop de gemiste inkomsten. Met name de bewoners in Loppersum trekken fel van leer tegen de overheid en eisen een uitgebreide schadevergoeding. Ook dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat de prijzen voor energie de komende jaren verder omhoog zullen gaan, of er sprake zal zijn van een aanvullende belasting.

Plaats een reactie