Kosten olie en gas nemen toe

De kosten voor olie en gas nemen toe, vanwege de spanningen tussen Oekraïne en Rusland. Dat zal er op korte termijn wellicht niet voor zorgen dat de energierekening ineens een stuk hoger uitvalt, maar het is toch iets om rekening mee te houden. Bovendien dreigt Amerika met economische sancties tegen Rusland en heeft ook Europa aangegeven op te zullen treden indien Poetin zijn troepen niet terugroept. Vanwege de Russische leveringen van gas aan Europa bestaat er een wederzijdse afhankelijkheid.

Prijs van olie loopt op
Nu er sprake is van spanningen aan de grens bij Oekraïne reageren onder andere de beurzen hierop. Dit heeft er tot nu toe bijvoorbeeld toe geleid dat de kosten voor een vat Amerikaanse olie 1,3% zijn gestegen naar $103,89. Ook Brentolie werd wat duurder, er was sprake van een stijging van 1,5% naar $110,75. Wat dat betreft lopen de energieprijzen op, nu het erop lijkt dat Rusland en Oekraïne bij een verkeerde zet van een van de partijen binnen de kortste keren in een oorlog verwikkeld kunnen raken.

Gas wordt duurder
Ook het gas wordt duurder, nu het onzeker is of Rusland de leveringen aan Europa op het huidige niveau vast zal houden. In theorie heeft Rusland de mogelijkheid om de gaskraan dicht te draaien en er daarmee voor te zorgen dat veel van de Europese landen te maken krijgen met een tekort. Zowel de VS als Europa hebben naar Rusland gedreigd met economische sancties, waarop Rusland kan reageren door de gaskraan te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de prijs voor gas oploopt, iets waar we op de langere termijn ook als huishoudens in Nederland mee te maken kunnen krijgen. We maken voor een derde van ons gasvoorziening gebruik van het gas uit Rusland, waardoor er sprake is van een behoorlijke afhankelijkheid.

Afhankelijkheid

De afhankelijkheid werkt echter ook een andere kant op, waardoor de spanningen verder oplopen. Rusland levert enorme hoeveelheden gas en kan op basis daarvan zorgen voor meer welvaart in het land. De energieleveringen naar het buitenland vormen een belangrijke pilaar van het beleid dat Poetin de afgelopen jaren heeft gevoerd, waardoor hij hier niet zomaar op terug kan komen. Rusland is echter verantwoordelijk voor een kwart van al het gas in Europa en was volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in 2012 de op een na grootste olieproducent ter wereld. Wat dat betreft kan het conflict in Oekraïne op den duur ook gevolgen hebben voor de kosten van onze energie.

Plaats een reactie