Energie en kosten besparen via verlichting en apparaten

Wilt u besparen op uw energierekening? Denk dan eens goed na over de manier waarop u verlichting en apparaten gebruikt, aangezien de kans groot is dat er op dit terrein winst te boeken valt. Dat heeft vooral te maken met het feit dat veel apparaten op stand-by blijven staan wanneer wij ze uit denken te schakelen en we lang niet altijd efficiënt gebruik maken van bijvoorbeeld de wasmachine. Hierdoor gaat er een hoop energie verloren en is de energierekening bovendien onnodig hoog.

Energiezuinige apparaten
Het is allereerst verstandig om bij de aankoop van een apparaat rekening te houden met de mate waarin deze energiezuinig is. Aangezien er tegenwoordig steeds meer gewerkt wordt met energielabels valt dat goed in te schatten. Met name de A(+++) apparaten binnen het witgoed zijn een uitstekende keuze, aangezien die ervoor zorgen dat u de extra kosten van het apparaat gemakkelijk terug kunt verdienen. Ook wanneer u een televisie, koelkast of sinaasappelpers gaat kopen is het verstandig om na te denken over de energiebehoefte die dit met zich meebrengt. Kies bij voorkeur zuinige apparaten en pers de sinaasappelen natuurlijk gewoon met de hand.

Wassen met een volle trommel
Daarnaast is het van belang om de apparaten die u in huis heeft staan alleen te gebruiken wanneer dat echt nodig is en dat in ieder geval op een zo efficiënt mogelijke manier te doen. Was dus pas wanneer u een volle trommel kunt wassen. Daarnaast is het verstandig om de droger niet zomaar altijd aan te zetten, maar eerst eens te bekijken of de was wellicht ook buiten zou kunnen hangen. Op die manier kunt u de energierekening flink omlaag brengen, terwijl u er qua comfort aan de andere kant maar nauwelijks op achteruit zal gaan.

Uit of stand-by
Tenslotte kunt u de energierekening flink omlaag brengen door eens na te gaan hoeveel apparaten er eigenlijk op stand-by blijven staan wanneer u denkt deze uit te schakelen. Met name de televisie is een apparaat dat eigenlijk nooit echt helemaal uit gaat, maar ook een magnetron blijft vaak op de achtergrond draaien. Haal de stekkers van deze apparaten uit het stopcontact, of zorg ervoor dat het mogelijk is om met een schakelaar de stroomtoevoer te onderbreken.

Tip: Haal ook stekkers van opladers altijd uit het stopcontact wanneer uw apparaat is opgeladen. Doet u dit niet, dan wordt uw energierekening onnodig hoog, aangezien er altijd een beetje stroom gebruikt wordt.

Plaats een reactie