Proefboring naar gas in Roswinkel op de lange baan

Er stond voor de zomer van 2013 een proefboring naar aardgas in Roswinkel op het programma, maar die boring is voorlopig uitgesteld. Men gaat eerst nader onderzoek doen naar het aardgasveld en daarbij vooral op zoek naar de grootte van het veld. Op dit moment is niet goed duidelijk hoeveel gas er te winnen is, waardoor men er niet zeker van is dat de boringen rendabel zullen zijn. Indien het blijkt dat er minder dan 1 miljoen kubieke meter gas te boren valt zal men het project volledig afblazen.

Opnieuw bestuderen van het veld
Volgens Henk Heeringa, woordvoerder  van NAM, wil men het reservoir onder Roswinkel eerst nog een keer goed bekijken. In afwachting van dat onderzoek heeft men de proefboring naar gas in ieder geval enkele jaren naar voren geschoven. Men verwacht in het voorjaar van 2013 een besluit te nemen over de verdere werkzaamheden die men er eventueel gaat starten. Het zal echter dus nog een paar jaar duren voordat men er daadwerkelijk mee aan de slag gaat, mocht het project doorgaan.

Eerdere boringen en verwachtingen
De aardoliemaatschappij gaf twee jaar eerder aan dat men in Roswinkel wilde gaan boren naar aardgas, omdat er een groot veld te vinden zou zijn. In 5 tot 10 jaar tijd was men van plan om ongeveer een miljard kubieke meter aardgas uit de grond te halen, waardoor er sprake leek van een enorme voorraad. Het lijkt er nu op dat men een stuk minder zeker is geworden van deze zaak, waardoor er opnieuw naar het geheel gekeken dient te worden. Eerder al won de NAM gas uit dit veld. Tussen 1980 en 2005 richtte men zich op dit veld, waardoor er een uitgebreide ervaring met de omgeving bestaat.

Plaats een reactie