Gasprijs in Nederland

De prijs voor gas is in Nederland afhankelijk van een aantal zaken en dan met name van de vraag en het aanbod die op dat moment gelden. Elk jaar wordt er opnieuw gas uit de bodem gewonnen en die hoeveelheid verschilt elke keer weer. Daarnaast zijn we in Nederland ook afhankelijk van levering van gas uit het buitenland en vanzelfsprekend hangen daar ook weer verschillende tarieven aan vast. Dan is er nog de vraag die mede de gasprijs bepaald. Zo zal er gedurende de wintermaanden meer vraag zijn dan in de zomermaanden wanneer er beduidend minder gas wordt gestookt. De uiteindelijke gasprijs is opgebouwd uit de leveringsprijs, de kosten voor het netbeheer, energiebelastingen en btw.

Sommige leveranciers van gas, zoals bijvoorbeeld Nuon, bieden twee verschillende soorten producten aan. Zo kunt u bij het afsluiten van een contract kiezen voor gas met een vaste prijs of voor gas met een variabele prijs.  Het verschil tussen de twee producten:
Een contract met variabele gasprijzen kunt u ieder moment opzeggen
Een contract met een vaste gasprijzen biedt zekerheid qua kosten

Bij gas voor een variabele prijs veranderen de energieprijzen twee keer per jaar. Dit is bij alle leveranciers van energie hetzelfde. Nu kunnen de prijzen gedurende het jaar stijgen maar ook dalen.  Het tarief is afhankelijk van de inkoopprijzen van gas. Het contract voor onbepaalde tijd kunt u ieder moment opzeggen. Wilt u bijvoorbeeld gedurende het jaar overstappen op gas voor een vast prijs dan is dat zo geregeld.
Bij gas voor een vaste prijs  kunt u de gasprijs vastzetten voor 1,2,3 of zelfs 5 jaar. Hiermee voorkomt u dat u bij eventuele prijsstijgingen meer gaat betalen. Er zijn bij het afsluiten van een contract voor een vaste gasprijs nog wel enkele variabelen die gedurende de looptijd van het contract kunnen veranderen. Dit zijn kosten als energiebelastingen, netbeheer en btw. Dergelijke kosten worden namelijk door zowel de overheid als de netbeheerder bepaald en kunnen van tevoren niet worden vastgelegd.  

Plaats een reactie