Hoe kan ik een negatief energielabel voor mijn huis herstellen?

Heeft u een slecht voorlopig energielabel ontvangen? Sinds dit jaar ontvangt iedere woning een voorlopig energielabel, een indicatie van de energiezuinigheid van een woning. Dit label is bedoeld om kennis te maken met het energielabel, dat bij de verkoop of verhuur van woningen voortaan verplicht is. Klopt het energielabel echter niet met de daadwerkelijke energiezuinigheid, bijvoorbeeld omdat u heeft geïnvesteerd in dubbel glas, spouwmuurisolatie of andere besparende maatregelen? U kunt dit laten herstellen, bij de omzetting naar een definitief energielabel.

Gegevens van het kadaster
Het voorlopig energielabel wordt vastgesteld op basis van gegevens van het kadaster, er vindt geen inspectie van woningen plaats. Dat betekent dat u met een vrijstaande woning uit 1920 waarschijnlijk kunt rekenen op een G-label, onafhankelijk van de daadwerkelijke situatie. De gegevens van het kadaster vormen het uitgangspunt voor het voorlopig energielabel, als vrijstaande woning mist u de warmte van de buren en in 1920 werd er minder aan isolatie gedaan dan vandaag de dag het geval is. Het is wat dat betreft goed mogelijk dat het voorlopig energielabel geen recht doet aan de actuele situatie.

Definitief energielabel bij verkoop van de woning
Heeft u dubbel glas laten plaatsen, de spouwmuren, de vloer en het dak netjes geïsoleerd? Dan is de kans groot dat uw woning eigen een C-label of een D-label verdient, wat de verkoop in de toekomst een stuk gemakkelijker zal maken dan het ontvangen G-label.
U dient het voorlopig energielabel bij de verkoop of verhuur van uw woning om te zetten naar een definitief energielabel. Bent u van mening dat het voorlopige label geen recht doet aan de situatie? U dient dan facturen, nota’s en foto’s van bijvoorbeeld de nieuwe CV-ketel of de zonneboiler in te sturen naar de site Energielabelvoorwoningen.nl (https://www.energielabelvoorwoningen.nl). Een expert zal de situatie beoordelen en u mogelijk een beter energielabel aanbieden.

Kosten van een omzetting en mogelijke boete
Het voorlopig energielabel is gratis, het omzetten naar een definitief energielabel kost volgens het ministerie ‘enkele tientjes’. In de praktijk variëren de kosten van €15 – €100, afhankelijk van de expert die u kiest om de situatie te laten beoordelen. Zou u geen definitief energielabel aanvragen en de woning toch verkopen of verhoren? Dan loopt u het risico op een waarschuwing van de Inspectie Leefomgeving en Transport, die bij negeren kan uitmonden in een boete van maximaal €405.

Plaats een reactie