Nederlandse consumenten en bedrijven kunnen de komende jaren zo’n €7 miljoen op hun stroomkosten gaan besparen, dankzij een initiatief van 7 Europese landen om de stroom samen te gaan delen. Nederland neemt deel aan een samenwerking om tekorten en overschotten met elkaar te delen, om op die manier voordelig voor een goede energiebalans te zorgen. Dit blijkt uit een bekendmaking van de Autoriteit Consument & Markt. Zowel consumenten als bedrijven hebben op die manier voordeel bij de internationale afspraken die Nederland heeft gemaakt.
Direct beschikbare overschotten in andere landen
Momenteel houden we in Nederland individueel het evenwicht op het elektriciteitsnet in stand, het aanbod dient gelijk te zijn aan de vraag. Het is niet goed mogelijk om elektriciteit (langere tijd) op te slaan, waardoor het van belang is dat het aanbod precies voldoet aan de vraag, ook tijdens piekmomenten of momenten waarop we minder stroom afnemen. Door dit systeem te koppelen aan dat van andere landen is het mogelijk om bij een piekvraag eerst over de grens te kijken naar direct beschikbare overschotten. Pas indien die niet beschikbaar zijn hoeft Nederland zelf in actie te komen, wat volgens de toezichthouder een belangrijke kostenbesparing op zal leveren.
Samenwerking tussen 7 Europese landen
Het gaat om een samenwerking tussen Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Tsjechië en België. De landen hebben afgesproken om tijdens tekorten bij elkaar aan te kunnen kloppen en de overschotten aan elkaar beschikbaar te stellen. Volgens de toezichthouder zal hierdoor ook het risico op het wegvallen van de spanning op ons elektriciteitsnet afnemen. De samenwerking tussen de verschillende landen biedt op die manier diverse voordelen, los van de behoorlijke besparing op de kosten die zal leiden tot een lagere energierekening voor consumenten en bedrijven.