EU zeer afhankelijk van externe levering van energie

De EU geeft per dag meer dan een miljard euro uit aan de import van energie. We zijn voor 53% van al onze energie afhankelijk van toevoer van buiten de Unie, wat betekent dat we ons in een kwetsbare positie bevinden. Vorige week kwam de Europese Commissie met de European Energy Security Strategy naar buiten, waarvan de inleiding duidelijk aangeeft dat we voor onze welvaart voor een groot deel afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van energie.

Kwetsbaar voor externe energieschokken
Met name de onderbrekingen in de energieleveringen in 2006 en 2009 door Rusland lieten eerder al zien dat we kwetsbaar zijn. Ondanks de inspanningen om het aantal leveranciers te diversificeren en de infrastructuur te versterken zijn we in Europa nog altijd kwetsbaar voor energieschokken. De cijfers tonen aan dat we nog altijd erg afhankelijk zijn en een onderbreking van bepaalde leveranciers, tot behoorlijke problemen kan leiden.

€400 miljard aan import in 2013
Gezamenlijk betaalden we in 2013 als lidstaten van Europa zo’n €400 miljard per jaar aan de import van energie. Dat betekent dat energie verantwoordelijk is voor ruim 20% van de totale import in de unie. Meer dan €300 miljard werd uitgegeven aan de import van ruwe olie en andere olieproducten, waardoor dit de grootste sector op dit gebied vormt. De EU is voor 39% afhankelijk van het gas uit Rusland en voor 33% afhankelijk van de olie uit Rusland. Het lijkt met het oog op de lange termijn daarnaast van belang om rekening te houden met opkomende economieën. Deze zullen ervoor zorgen dat de energievraag tot 2030 met zo’n 27% toe zal nemen.

Nieuwe energiestrategie van Europese Commissie

De Europese Commissie doet in het rapport enkele aanbevelingen om de energieleverantie op orde te krijgen en dat ook te houden. We zullen moeten investeren in energie-efficiëntie, vooral in de gebouwde omgeving en de industrie. Deze sectoren zijn goed voor 40% en 25% van het totale verbruik. Daarnaast zullen we de Europese energiemarkt meer moeten harmoniseren en een infrastructuur moeten bouwen die coöperatie gemakkelijker maakt. Tenslotte zal er meer diversificatie binnen de toeleveringslanden- en routes plaats moeten vinden en dienen we hernieuwbare bronnen op een grotere schaal in te zetten.

Plaats een reactie