Voordelig en zuinig koelen van uw woning in de zomer

Wilt u uw woning tijdens de zomermaanden lekker koel houden, zonder dat u daar een dure airco voor nodig heeft die bovendien veel stroom verbruikt? Ga zuinig om met energie, door gebruik te maken van de juiste isolatie en bijvoorbeeld een truc in de koelkast toe te passen. Op die manier kunnen we bovendien zorgen voor meer energie-efficiëntie, iets dat volledig in lijn is met de doelstellingen van de Europese Unie voor 2030.

Energie besparen met HR++ glas
HR++ glas zorgt voor een uitstekende vorm van isolatie, al kennen we dit over het algemeen voornamelijk vanuit de wintermaanden. We gebruiken het glas op dat moment om de koude buiten de deur te houden, zodat we minder hoeven te stoken. HR++ glas werkt echter wat anders dan het traditionele isolerende glas, waardoor u hier ook in de zomer uitstekend gebruik van kunt maken. Het zorgt ervoor dat u gebruik kunt maken van twee ramen, waar een spouw in zit. Hierin zit geen droge lucht maar een speciaal soort gas, waardoor er een uitstekende isolatie ontstaat. Bovendien is er sprake van een speciale isolerende coating, die er tijdens de zomermaanden voor zorgt dat u de warmte uitstekend buiten de deur kunt houden.

Uiteraard vraagt het HR++ glas om een behoorlijke investering, maar deze verdient u eenvoudig terug. U hoeft in de zomer niet of nauwelijks te koelen, terwijl u in de winter veel minder hoeft te stoken en u de energierekening behoorlijk kunt drukken. Regulier isolatieglas is een stuk voordeliger, maar u behaalt daarmee veel minder resultaat. Wat dat betreft helpt HR++ glas uw woning op een zuinige en uiteindelijk voordelige manier koel te houden.

Zuinig gebruik van de koelkast
Daarnaast kunt u slimmer gebruik maken van de koelkast, om uw producten goed koel te houden zonder dat dit u veel energie hoeft te kosten. De koelkast is een van de grootste energieverbruikers in huis, waardoor het in principe het best is om een nieuw en zuinig model aan te schaffen. Heeft u daar op dit moment de middelen niet voor? Dan kunt u het energieverbruik laag houden door overgebleven etenswaren bijvoorbeeld eerst goed af te laten koelen tot op kamertemperatuur. Plaats dit daarna pas in de koelkast, om deze optimaal te ontlasten.

Daarnaast is het verstandig om de koelkast flink vol te zetten, eventueel met flessen water indien u een beperkte voorraad etenswaren tot uw beschikking heeft. Uit een onderzoek van het HIER Klimaatbureau blijkt namelijk dat dit inderdaad bijdraagt aan een lager energieverbruik. Dat heeft te maken met het feit dat er warme lucht vanuit de kamer de koelkast in zal stromen, op het moment dat u deze open doet. Heeft u flinke flessen met water staan? Dan vullen deze de ruimte als het ware op. Hierdoor kan er minder warme lucht de koelkast instromen. Uit berekeningen blijkt dat de besparing slechts €4 per jaar zal bedragen, al kunnen uiteindelijk alle beetjes helpen.

Energie-efficiëntie in Europa
De verschillende energie-initiatieven om uw woning zuinig en voordelig koel te houden zijn in ieder geval in lijn met de doelstellingen van de Europese Commissie. Zij wenst in 2030 een energie-efficiëntie van 30% te behalen, ten opzichte van het verbruik tientallen jaren geleden. Het gaat om een reductie van 40% ten opzichte van 1990, waarvoor we nog 25% meer efficiënt met energie op dienen te gaan. De Europese Commissie gaat nu echter uit van 30%, om ook meer onafhankelijk van energie leverende landen te kunnen worden, iets dat de veiligheid en stabiliteit in Europa behoorlijk kan verbeteren. 

Plaats een reactie